Project: Luxe Villa, (Villa Brehm Coenen), Rotterdam.

Bert Coenen en Stans Brehm wilden geen doorsnee huis-tuin-en-keuken-woning en stapten naar A3 Architecten. Een intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers en architecten volgde.

Het resultaat is ”de andere vrijstaande woning”, die naadloos aansluit bij wat de opdrachtgevers (èn architecten) voor ogen stond. De villa is gesitueerd op een smalle, open kavel tussen het riet van de Ringvaartplas, in de polderachtige buitenwijk Prinsenland.

Het uitzicht vanuit de grotendeels beglaasde en ruimtelijk ingedeelde woning over de wijdse omgeving is onbeperkt. Het zicht vanaf de Ringvaartweg op de woonruimten wordt door de bewoners niet opgevat als schending van de privacy: het huis mag wat hen betreft gezien worden. Opvallend is de halve verdieping, die vanaf de voorzijde van de woning uitloopt in een rond bordes boven de living. De lange, smalle woning is zover mogelijk aan één kant van de kavel gebouwd. De doorlopende bakstenen langsgevel vormt een ruïneachtige beschutting voor de rest van het casco, gemaakt van staal. De slanke staalconstructie resulteert in open, optimaal in te delen ruimten.

De combinatie met grote glaspartijen zorgt voor een ruimtelijk, transparant beeld.

De villa is tegen de rand van de kavel gezet om voldoende ruimte over te houden voor het terras en voor- en achtertuin. De woning staat compleet met terrassen op houten vlonders. Voor bouwen op de grond was de bodem, direct aan het water, namelijk te zompig. De uitstekende delen van de vlonders zijn met stalen stangen aan de bovenkant van de woning gehangen, waardoor het gehele complex boven het maaiveld lijkt te zweven.

Bijzonderheden:
Gepubliceerd in het vakblad ‘Detail in Architectuur’