Project: De Kroon – Zoetermeer

Het plan bestaat uit de transformatie de 6e t/m de 15e verdieping  van het complex naar wonen. Deze toren maakt onderdeel uit van een groot complex, het voormalige stadskantoor, bestaande uit diverse bouwdelen met commerciële functies, een winkelpassage en parkeergarage en is gebouw rond 1995 naar een ontwerp van Groosman partners.

De bestaande gevels van het bouwdeel met de toren, zijn opgebouwd uit verticale penanten licht metselwerk met een invulling van donkere aluminium vliesgevels, passend bij een kantoorgebouw. In de nieuwe situatie wordt de gevel geheel vernieuwd.

Het casco is gebouw volgens een stramien van 5,4 meter met dragende prefab gevels en een interne kern met liften, schachten en dubbel trappenhuis. De toren verjongt naar boven toe.

Afhankelijk van de verdieping en de grootte van de woning, zijn er per verdieping zijn ca. twee a drie appartementen mogelijk met bovenop één penthouse, 27 appartementen totaal.

Het nieuwe appartementengedeelte krijgt een eigen entree op de begane grond en wordt gescheiden van de rest van het complex. Deze toegang is gelegen aan de Markt en de passage Zuidwaarts over de Engelandlaan.

De fietsenstalling en berging zijn gelegen in eigen afsluitbare ruimte in de kelder. Toekomstige bewoners kunnen hun auto stallen in de reeds bestaande parkeergarage, eveneens in de kelder op het niveau dat aansluit op de Engelandlaan.

Buitenruimtes zijn essentieel voor bruikbaarheid en leefbaarheid van de appartementen en zullen de aantrekkingskracht van het gebouw vergroten. Alle appartementen worden daarom voorzien van één of meerdere riante balkons in de ‘oksels’ van de toren, totaal drie per verdieping. De vierde meest noordelijke hoek wordt voorzien van nieuwe te openen puien met Franse balkons. De rest van de bestaande gevel worden geheel vervangen. Tezamen met het aanbrengen van balkons, biedt dit de kans om de bestaande zakelijke uitstraling te veranderen in een beeld dat past bij een woongebouw.

De toevoegingen aan het gebouw worden ontworpen in balans met het bestaande complex, maar zijn afleesbaar als nieuwe laag, geplaatst over de toren, passend bij de woonfunctie die er een plek in zal krijgen.

meer informatie: https://dekroonzoetermeer.nl/