Project: Groenstraat – Utrecht

Het project combineert in het Gezondheidscentrum Groenstraat reguliere zorg met studio’s voor mensen met een lichte beperking van ASVZ en reguliere huurwoningen.

Het gezondheidscentrum bestaat uit drie verdiepingen waarvan de bovenste twee bestaan uit 32 studio’s voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Op de begane grond bevindt zich het gezondheidscentrum met een (reguliere) huisarts, fysiotherapeut en apotheek. Naast het gezondheidscentrum komen ruime woningen met drie slaapkamers, ruime zolder (mogelijkheid voor 4e slaapkamer), tuin en berging.

In de totstandkoming van alle gebouwen is veel aandacht voor het klimaat. Zo zijn zowel de woningen als het gezondheidscentrum gasloos. Warmte komt tot stand door warmtepompen. De elektra die hiervoor nodig is wordt maximaal door zonnepanelen opgewekt. De afwatering van de hemelwaterafvoeren gaat niet via het riool maar via filtratiekratten weer de bodem in. Hout dat wordt gebuikt is FSC-gecertificeerd.

A3 Architecten uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. De realisatie is tot stand gekomen in een bouwteam met het Tilburgse bouwbedrijf Alphons Coolen in opdracht van ASVZ.