Project: Bedrijfspand Louis Ruys, Zwijndrecht

Het huidige bedrijfspand van Louis Ruys, groothandel en in- en exporteur van staalkabels en kettingen, was te klein voor de groeiende voorraad. Daarom is A3 Architecten benaderd om het nieuwe bedrijfspand aan de Ohmstraat op het bedrijventerrein Bakenstijn in Zwijndrecht te ontwerpen.

De bedrijfsstructuur van Louis Ruys is terug te zien in de opbouw van het bedrijfsgebouw. Elke functie is ondergebracht in een eigen volume. De verschillende volumes van het gebouw zijn met elkaar verbonden door een centrale as, het hart van het bedrijf. Hier worden de producten van- en naar hun bestemming gebracht en is letterlijk een spil in het gebouw waar de andere blokken tegenaan staan.

Deze spil is vormgegeven als een ruggengraat voor het gebouw. Het volume op de centrale as verbindt alle ruimten, waaronder de opslag, een blok dat visueel opgetild wordt van het maaiveld. De opslag wordt benadrukt door een aluminium, glanzende kader, waardoor de gevelbekleding, in mat, donker plaatwerk een contrast vormt.
Het expeditie blok, als poort van bedrijvigheid aan de centrale as gekoppeld, heeft ook een eigen vormgeving. Het is als enige blok in licht geanodiseerd aluminium gematerialiseerd en verwijst hiermee naar het materiaal dat binnen ligt opgeslagen.
Het glimmende exterieur van de expeditie vormt een groot contrast met het naastliggende kantoorblok, waarin de werkplaats en het kantoor gesitueerd zijn. De gevel is opgebouwd in een matte baksteen waarin de achterliggende functies prominent uitgekerfd zijn door de gevelopeningen. De entree wordt benadrukt met een doorlopende aluminium pui, waarin wederom de materiaalcontrasten benadrukt worden.

Door de kleuren, materialen en texturen met elkaar te combineren worden de individuele blokken benadrukt en worden de verschillende volumes tot een geheel gevormd. Tezamen vormen ze het nieuwe bedrijfspand voor Louis Ruys.

 

Foto’s door A3 Architecten,

STATON BOUW/ ©Hans van Vrouwerf / www.photosolutions.nl,

ETERNIT / ©Sébastien Adriaensen / www.sebastienadriaensen.com