Duurzaamheid
Duurzaamheid
Duurzaamheid

Een belangrijke vorm van duurzaamheid is behoud. Dus niet slopen, maar hergebruiken wat goed is en aanpassen waar nodig.

Inmiddels hebben we diverse transformatieprojecten uitgevoerd waarbij het bestaande gebouw zoveel mogelijk wordt behouden en toch door middel van allerlei ingrepen woningen met een energielabel A+ zijn gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is het transformatieproject Brinkwal in Nieuwegein.

Een andere voor de hand liggende manier van duurzaamheid is het besparen van energie door het na-isoleren van bestaande woningen, eventueel in combinatie met het aanbrengen van zonnepanelen of andere duurzame ingrepen.

Het resultaat is een energielabelverbetering van de bestaande woningvoorraad. Soms gebeurd dit maar met enkele stappen, zoals het project Isabellaland in Den Haag. De woningen zijn van een gemiddeld label E/D naar een energielabel B gegaan.

Maar het kan ook zeer rigoureus, bijvoorbeeld in een ‘Slim en Snel’ (SenS) traject van Platform 31.

Het project ”SenS” in Krimpen aan den IJssel is een voorbeeld van zo’n traject dat we hebben doorlopen. Deze woningen zouden uiteindelijk naar een A+ label zijn gegaan.

Nog een stap verder gaat het ‘nul-opde-meter concept’. Voor onder andere de woningcorporaties Mitros en SSW de Bilt deden we mee aan trajecten om gestapelde woningen ‘Nul-op-de-meter’ te krijgen.