Project: de Houttuin, Woerden

Voor onze opdrachtgever Woningcorporatie GroenWest en in team de BAM, Groosman Architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten en de Gemeente Woerden verzorgden wij de nieuwe plannen voor de voormalige FNV-locatie.

In De Houttuin te Woerden wordt een nieuwbouwplan gerealiseerd. Door een integraal planproces is, op een steenworp afstand van het station, een autoluw gebied gerealiseerd met een slim mobiliteitsconcept. Het plan laat een ensemble van zeven gebouwen zien, zes woongebouwen en een HUB die onderling overduidelijk familie van elkaar zijn. Het zijn losse alzijdig georiënteerde objecten met een eenvoudig ontworpen hoofdvorm in een parkachtige setting, geïnspireerd door de historische polderlandschap structuur van het gebied. Door de positie van de gebouwen ontstaat een gevarieerde en gedifferentieerde tussenruimte, die sterk bijdraagt aan de woonkwaliteit van het gebied. Een mooi palet aan metselwerk, met een basis van vier aardse steenkleuren en een zorgvuldige en rijke detaillering, zorgt voor een sterkere relatie tussen de blokken onderling. De gebouwen, hebben allemaal platte daken, variëren in bouwhoogte en ook binnen de blokken wordt gevarieerd met verhoudingen door middel van setbacks. Dit resulteert in een dynamisch samenhangend ensemble. De gebouwen zijn zo gepositioneerd dat ze spannende zichten door het gebied heen formeren, hetgeen voor de bewoners ook mooie uitzichten genereert. Het hoogste gebouw is op de hoek tussen de Houttuinlaan en de Polanerbaan geplaatst. Hier is de meest prominente plaats aan het water met zicht op de oude binnenstad van Woerden en het past het beste op hoger schaalniveau langs de Polanerbaan.

De gebouwen hebben een sterke relatie met het maaiveld. Door kozijnen van vloer tot plafond te integreren is er een optimaal uitzicht richting het maaiveld en vice versa. Daarnaast zijn er vooral veel woningen op de begane grond, naast de entrees en collectieve fietsenbergingen, gepositioneerd. Zo is de onderste laag rondom interessant en zijn er  geen blinde gevels, maar juist levende plinten.  De woonkamers liggen mooi op de hoeken waardoor deze aan twee zijden licht en uitzicht hebben. Balkons en terrassen zijn zoveel mogelijk op het zuiden georiënteerd met een vloeiende overgang naar de buitenruimte.

Alle entrees van de woongebouwen en de ontmoetingsruimte in de HUB zijn gelegen aan en/of gericht op de langzame verkeersroute die door het plan loopt. De entrees zijn zo duidelijk zichtbaar en herkenbaar en zorgen tevens voor korte looplijnen naar de HUB met het parkeren,

Deze HUB wordt een toonbeeld voor duurzaamheid en circulair bouwen. Op het dak van de HUB is ruimte voor PV-panelen. Veel elementen van het bestaande te slopen FNV gebouw worden hergebruikt in de  gevel. Dit in combinatie met veel groenvoorziening en klimplanten maakt het gebouw echt een eyecatcher in het gebied.

Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden begin 2021. De verwachte oplevering van de appartementen is in 2022 en 2023.