Project: Neudeflat, Utrecht.

De Neudeflat kwam tot stand in een tijd dat er in stedenbouwkundige kringen gestreefd werd naar modernisering van het historisch centrum van Utrecht. Echter, doordat het stedenbouwkundige plan deels is uitgevoerd, is de Neudeflat met zijn modernistische uitstraling een buitenbeentje van Utrecht geworden. Met de transformatie van werken naar wonen blaast A3 Architecten nieuw leven in de Neudeflat.

De schetsen gemaakt door de architect van de Neudeflat, Huig Maaskant, bevatten het gevoel van het Brutalisme uit de jaren 50-60 goed. Hier zijn sterke contrasten en een mooie plasticiteit aanwezig. Toch straalt het ontwerp welke gebouwd is, dit brutalistische karakter niet uit. Het gebouw bevat vrijwel geen contrasten en schaduwen en de gevel heeft hierdoor weinig plasticiteit.

De Neudeflat wordt daarom getransformeerd met de schetsen van Maaskant als uitgangspunt. Doordat de functie veranderd van werken naar wonen ontstaat de behoefte naar een buitenruimte. De nieuwe balkons zijn samenhangend met de vliegervormige outline van het gebouw maar versterken ook het Brutalistische beeld.

De gevel bevat een specifieke gelaagdheid. De horizontale geleding van de constructie, die als een soort sculptuur is vormgegeven door Maaskant, vormt de meest belangrijke laag. Deze is vervolgens bekleed met verschillende type materialen die tactiliteit en textuur geven aan het gebouw. De verdeling van witte platen als borstwering en het puntprofiel in het verticale vlak naast de balkons geven een fijnere detaillering aan de flat.
Deze materialen zijn zorgvuldig geanalyseerd en doorgezet in nieuwe onderdelen zoals de balkons en privacy schermen.

Door ons te richten op de originele ideeën van Maaskant, zijn we in staat geweest de Neudeflat te transformeren en deze en met respect te transformeren. Door oude uitgangspunten te benadrukken en te accentueren toont de Neudeflat zijn trots en vormt het een narratief van de jaren 50. Een verhaal wat hoort bij de geschiedenis van Utrecht.