Project: Sterflats, Rotterdam – Prins Alexander.

Vier hoge galerijflats in Prins Alexander worden ingrijpend gerenoveerd. De flats, door de vorm van het ensemble de ‘sterflats’ genoemd, zijn eind jaren ‘60 als een van de eerste flats uitgevoerd door aannemer van Eesteren Rationele Aanpak beter bekent als het ERA bouwsysteem.

Bij eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen. In het nieuwe ontwerp zijn hekwerken en consoles antraciet geschilderd, hiermee komt de horizontale betonnen structuur weer in de hoofdrol. De kopgevels en de plint zijn met een systeem van minerale steenstrips + isolatie bekleed, in de plint aangevuld met een structuur van lichtbeton kolommen en gevelbanden. Naast een mooie aansluiting op de bestaande totale gevelstructuur, zorgt dit voor rust en uitstraling op straatniveau. In de betonbanden ingebouwde ledstrips zorgen ’s avonds voor een gevoel van(sociale veiligheid.

De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen. Eén hoog element (gebouwschaal/herkenbaarheid) en een lager luifelelement, aansluitend bij de menselijke maat.

De doelstelling van het project was om 4 sterflats met 624 woningen de komende 35 jaar veiliger, comfortabeler en energiezuiger te maken. Zo kan een impuls aan de uitstraling en leefbaarheid in de wijk wordt gegeven. De verbouwing gebeurd in bewoonde staat. Een belangrijk aspect daarbij is het individueel aansluiten op de stadsverwarming en daarmee ‘gasloos’ maken van de woningen.

 

Lees hier meer over de galerijrand en het bijbehorende detail dat door het blad BOUWWERELD is gekozen tot detail van de dag.