Project: Raamsdonkweg, Rotterdam

Het project bestaat uit 102 eengezinswoningen uit 1958, verdeeld over 17 blokken van zes geschakelde eengezinswoningen. Opdrachtgever Woonstad heeft A3 Architecten gevraagd om een ontwerp te maken voor een renovatie in bewoonde staat.

In het ontwerp is besloten om aan de bewoners de keuze te geven om uit de basis renovatie of uit een aantal ontwerpvarianten te kiezen. De sprong naar energielabel A was ook een van de uitgangspunten. Zonnepanelen en stadsverwarming zijn een van de middelen  toegepast om dit te bereiken.  Door de woningen aan de buitenkant te verduurzamen (isoleren) kan, naast de bouwtechnische kwaliteit, gelijktijdig de uitstraling verbeterd worden. In de aan te pakken woonblokken zijn de entrees van de woningen geaccentueerd, zodat er meer individualiteit en eigen karakter ontstaat. Door de voorgeplaatste duurzame gevel krijgen de nieuwe kozijnen een diepe negge waardoor meer plastiek en expressie ontstaat. Het horizontale karakter van de blokken is bewaard gebleven door de opdeling en verschil van materiaal en kleur tussen plint, verdieping en dak.

Ook de buitenruimte diende verbeterd te worden, met name de overgang privé-openbaar vroeg extra aandacht. Naast het vergroten van de tuinranden en voorgevels is gekozen om de horizontale geleiding door te zetten in de kopgevels waarbij de drie achter elkaar opgezette blokken verbonden worden door dezelfde horizontale element. Op deze manier ontstaat een horizontaal geleed blok waarin de “opgelegde” entrees zorgen voor ritme en eenheid.