Project: Melissantstraat, Rotterdam.

De vier galerijflats in Pendrecht, Rotterdam-Zuid, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Eigenaar Woonstad wil echter niet tornen aan Nederlands bekendste voorbeeld van stempelverkaveling van architect/stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese uit de wederopbouw en heeft besloten de flats grondig te renoveren. A3 Architecten heeft een oplossing gevonden om meer ruimte te creëren in de flats en de woningen energetisch, technisch en qua comfort zodanig te verbeteren dat ze weer dertig jaar vooruit kunnen. Met respect voor de sterke wederopbouwarchitectuur wordt de gevel gerenoveerd.

Een nieuw ruim uitpandig balkon (in plaats van het oude inpandige balkon) creëert ruimte voor een ruimere woon-, badkamer en opstelplaats wasmachine. Een deel van de woningen worden samengevoegd tot ruime 4 kamer appartementen.

Zicht en lichttoetreding waren in de oude entrees minimaal. Er is gekozen voor een subtiele aanpak. De ‘gevels met gresbuizen’ blijven behouden en worden dichtgezet met ronde glazen bouwstenen. En in beide zijgevel worden een nieuwe gevelopening gemaakt, voorzien van glaskunst.