Project:Ā Berlagestraat, Utrecht

Aan de Berlagestraat, Burgemeester Norbruisstraat & Heukelomstraat staan twee type portiekflats met een kenmerkende jaren 50 uitstraling. De een is omgeven door een groene omgeving, de ander ligt aan een drukke doorgaande weg.

In de jaren 80 zijn de portieken uitgebreid met een aanbouw. Deze toevoeging is in afwijkende stijl als voorheen, maar heeft ook kwalitatief interessante betonnen elementen die het waard zijn te behouden.

In het ontwerp wordt met minimale middelen gezocht om de twee stijlen in het gebouw samen te brengen. De invulling van de kaders ter plaatse van de entree, de materialisering van de plint en de kleurstelling van de later toegevoegde betonnen elementen worden aangepast. Het pallet van kleuren wat wordt toegepast heeft een jaren 50 uitstraling en een subtiel verschil in contrast zodat er een zorgvuldig en rustig gevelbeeld ontstaat.

Ook wordt het interieur aangepast met nieuw tegelwerk in dezelfde tinten als de nieuwe entree. Het verticale verband van het tegelwerk zorgt dat de hoogte van de entree wordt benadrukt en een accent creƫert bij binnenkomst.