Project: Jan Evertsenlaan, Voorschoten.

In november 2007 hebben woningcorporatie de Sleutels, Politie Hollands Midden, Woonzorg Nederland en de gemeente Voorschoten de ‘Intentieovereenkomst voor een leefbaar ´Noord-Hofland’ ondergetekend. Dit vanwege signalen die er bij de gemeente binnen kwamen dat de leefbaarheid in een deel van de wijk Noord-Hofland, Jan Evertsenlaan en omgeving verbetering behoeft.

In samenwerking met landschapsarchitecten (De Stijlgroep) en de bewoners heeft A3 Architecten een plan opgesteld, waarbij de entreesituatie drastisch verandert. De drie korte en het lange blok worden gekoppeld door een centraal plein. Dit plein vormt de kern van het plan. Het parkeren wordt verplaatst naar de noordkant van de flat, waardoor het centrale plein een gebied voor fietsers en voetgangers wordt. Alle entrees, zowel van de korte als van de lange blokken, richten zich op dit nieuwe entreeplein.

De entree’s van de korte blokken vouwen zich om de bestaande kopgevels heen. Dit verbetert zowel de uitstraling van de blokken, als de sociale veiligheid binnen het plangebied. Ook het compartimenteren van de bergingen versterkt de sociale veiligheid binnen het gebied. De hoofdentree van het lange blok wordt naar buiten gehaald en komt in de lijn van de gevel te liggen. De luifel wordt opgetild waardoor er meer daglicht naar binnen valt. De doorbraak naar de achterkant, waar de toegang voor de bewoners zich bevind, en het gebruik van nieuwe en frisse kleuren en materialen binnen de entree geven deze een licht en luchtige uitstraling, waarbinnen het centrale open trappenhuis mooi tot zijn recht komt.