Project: Rietveld Woningen, Utrecht.

De 388 woningen zijn verdeeld over 2 stempels: genaamd Tjepmahof en Rijnesteinhof en maken deel uit van de naoorlogse wijk Hoograven. Deze Utrechtse wijk werd ontworpen volgens het model van de ‘Wijkgedachte’. Het stempel bestaat uit een centrale ‘met bestrating ingericht’ binnenhof, met aan beide zijden twee groene binnentuinen, elk omringd door zeven bouwblokken. De blokken rond het centrale hof zijn drie en vier verdiepingen, de ‘buitenring’ is hoger: vijf lagen.

Aan de zuidzijde staan twee laagbouwblokjes. De ontsluiting van de blokken verschilt: er zijn eengezinswoningen, portieken en galerijen. Zo kon binnen het stempel elk type huishuishouden een plek krijgen, waardoor een minisamenleving zou ontstaan. Hoewel de woningen en blokken varieerden, heeft Rietveld een eenheid in de buitengevel gebracht. Alle woningen hebben voor en achter een glazen pui van vloer tot plafond, met slanke, witte kozijnen. De puien kregen boven en onder matglas, met aan de onderzijde daarachter een gekleurd paneel. Langs de dakrand loopt bovendien een smalle strook met donkere kozijnen.

De woningen worden in bewoonde staat zowel aan de binnen als buitenzijde grondig aangepakt. Diverse eerdere renovaties, zoals het toepassen van kunststof kozijnen met plat profiel, hebben in de loop van de jaren het evenwichtige en sterke gevelbeeld verstoord. Het originele gevelbeeld met karakteristieke kleurstelling van Rietveld wordt nu weer zorgvuldig hersteld. Dit in combinatie met een energetische verbetering naar label B. Bij de entrees van de portiekblokken zorgt een lichtbeton luifel in dezelfde stijl als de originele gevelbanden voor subtiele verbetering van ‘het thuiskomen’.