Oplevering Putsebocht

Geplaatst in: Oplevering

Aan de Putsebocht op Rotterdam-Zuid bouwde Woonstad Rotterdam dit jaar vijftig nieuwe gezinswoningen in de sociale huur, waarvan 48 met een tuin. Maar liefst 678 zonnepanelen op de daken dragen bij aan de verduurzaming van Rotterdam. Ook is er geen gasaansluiting meer: koken gaat elektrisch en de woningen gebruiken stadsverwarming. Maandag 20 november zijn de nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd, waarmee de wijk Bloemhof een forse kwaliteitsimpuls heeft gekregen.

Het project omvat verder een maisonnette en een gelijkvloerse woning voor mensen met een lichamelijke beperking. De grote woningen hebben vier of vijf kamers en zijn snel verhuurd, een signaal dat Bloemhof als wijk vooruit gaat. Veel gezinnen zien de nieuwbouwwoningen met tuin als een aantrekkelijke volgende stap. De huurprijs ligt met 710 euro per maand aan de bovenkant van de sociale huursector.

Minder auto’s op straat
Ook de buurt knapt op. De gemeente Rotterdam investeerde in de openbare ruimte en verbetert nu het winkelaanbod in de omgeving van de nieuwbouw. Woonstad Rotterdam zorgde voor minder auto’s op straat, door tussen de woonblokken parkeerhoven aan te leggen. Hier kunnen bewoners hun auto kwijt, zodat de straat aantrekkelijker wordt voor voetgangers en fietsers.

Zeer energiezuinig
De nieuwbouwwoningen zijn zeer energiezuinig door stadsverwarming, hoge isolatiewaarden en de 678 zonnepanelen op de daken, het grootste aantal op een afzonderlijk project in Rotterdam. Voor de nieuwe bewoners kan dit een forse besparing opleveren op de energierekening. Woonstad Rotterdam heeft grote duurzaamheidsambities: de corporatie wil in 2040 een geheel CO2-neutrale woningvoorraad hebben.

Omarmd door de buurt
A3 Architecten ontving tijdens de bouw een handgeschreven briefje van een achterbuurvrouw, met complimenten voor de architectuur. Die sluit volgens haar mooi aan op de omliggende woningen. Aannemer Ritte liet tijdens het project enkele buurtbewoners aan de slag gaan als schoonmakers in de bouwkeet. Zo konden zij waardevolle werkervaring opdoen, in een omgeving met moeilijke sociale en economische omstandigheden.

Ook nieuwbouw voor vogels en vleermuizen
De Putsebocht heeft door de bomen in het midden van de weg een groene uitstraling. In de oude bebouwing verbleven veel huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen. Tijdens de sloop van de oude woningen en in de nieuwbouw zijn voorzieningen getroffen, die er voor zorgen dat deze dieren in hun vertrouwde leefomgeving kunnen blijven.

 

Tekst komt uit het artikel ” Woonstad Rotterdam levert 50 energiezuinige nieuwbouwwoningen op aan de Putsebocht

Lees hier meer over het project Putsebocht.