Renovatie woongebouw Chris Bennekerslaan en Robert Baeldestraat Rotterdam/ Kralingen

Op maandag 4 september is de aannemer Coen Hagendoorn met het verbeteren gestart van de woningen en het woongebouw aan de Chris Bennekerslaan en de Robert Baeldestaat. In opdracht van Woonstad Rotterdam ontwierp ons bureau A3 Architecten de plannen voor het renoveren, upgraden en verduurzamen van de woningen. Een prachtig voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Chris en Robert! Zo wordt het gebouw genoemd. Een leuke naam voor een heel mooi project. Het is een bijzonder project omdat er samen met de bewoners is gekeken wat het gebouw en de woningen zou kunnen verbeteren. We hebben onderzocht wat er verbeterd moet worden, maar vonden het ook belangrijk om te horen wat de bewoners van het gebouw en hun woningen vonden. De laatste twee jaar hebben we via diverse workshops veel vragen gesteld aan de bewoners over hun huis, het gebouw en de binnentuin. De bewoners stelden goede vragen en maakten slimme opmerkingen. Die verwerkten we waar mogelijk in het ontwerp.

Wat gaat er gebeuren?

  • Het hele gebouw en alle woningen worden ge├»soleerd voor kou, tocht, geluid en geur;
  • De indeling van de woningen wordt veranderd. De slaapkamers gaan naar de kant van de tuin en de keuken en woonkamer komen aan de straatzijde;
  • Er komen nieuwe badkamers, keukens en toiletten;
  • Kozijnen worden gerepareerd of vervangen;
  • De bergingen worden vernieuwd en er worden collectieve fietsenstallingen toegevoegd;
  • Werkzaamheden aan het dak en gaan de tuin maken;
  • Algehele upgrading en versterking van de mooie wederopbouwarchitectuur.

De bewoners verhuizen tijdens de verbouwing naar een wisselwoning in de buurt en komen daarna weer terug in hun eigen woning. In vier fases worden er acht portieken gerenoveerd met in totaal 63 woningen. Het werk duurt tot en met voorjaar 2025.