Renovatie Lange Diamant in Alphen aan den Rijn

In opdracht van Woonforte hebben wij, A3 Architecten, een verbeterplan gemaakt voor de woningen aan de Diamantstraat nrs. 156 t/m 490, bekend als de Lange Diamant, gelegen in de Edelstenenbuurt in Alphen aan den Rijn. De renovatie begint in 2025, met als doel een veilige, comfortabele en duurzame flat te creëren die klaar is voor de toekomst. Dit komt ten goede aan zowel de buurt als de huurders.

Ons plan gaat verder dan alleen het gebouw. Een van de focuspunten is het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte en de leefbaarheid rondom de flat. We hebben vooral ingezet op visuele verbindingen. Bij de hoofdentrees is er bij binnenkomst direct zicht op het groene achtergebied. Er komt ook een heldere achteruitgang naar het park voor de bewoners, wat bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en veiligheid in en rond de flat.

De huidige gebouwplint wordt grondig aangepakt. Momenteel zijn de bergingen te bereiken via een onoverzichtelijk gangenstelstel, zonder zichtlijnen door het gebouw. Om de sociale veiligheid en leefbaarheid te verbeteren, worden de bergingen compacter en geclusterd. De vrijgekomen ruimte wordt omgevormd tot een grote collectieve fietsenberging, wat de plint nog actiever en transparanter maakt.

De plint krijgt een visuele verhoging, waardoor het woongebouw gewichtiger oogt. Door de nieuw ontworpen afwerking met plastiek, aardkleurige materialen (zoals minerale steenstrip) en grote transparante puien en deuren, krijgt ook de begane grond een meer bewoond karakter.

De bovenbouw krijgt een ‘restyling’ waardoor de uitstraling moderner wordt. De galerijen en balkons krijgen nieuwe lamellenhekken. Door de lamellen in een patroon te verdraaien, ontstaat er een opdeling van de grote schaal, vergelijkbaar met de huidige toestand. De kozijnen aan de galerij- en balkongevel worden geschilderd in rustige, warme ‘ton sur ton’ tinten.

De kopgevels aan de buitenzijde worden geïsoleerd en afgewerkt met rustige aardkleurige materialen.

Meer info is te vinden via deze link 👉 https://www.woonforte.nl/projecten/renovatie-lange-diamant/