Parel Moerwijk in Den Haag, update!

Geplaatst in: Den Haag, Nieuwbouw, appartementen

Na ongeveer een jaar bouwen is het laatste gebouw op hoogte. Zaterdag (19 nov. 2022) hebben wij dit filmpje gemaakt van de 213 appartementen in Parel Moerwijk in Den Haag Zuidwest. Op het filmpje zie je rechts de eerste vier gebouwen waarvan de gevels al helemaal zijn gemetseld en links nog mooi zichtbaar hoe de casco’s zijn opgebouwd. Ons bureau, A3 Architecten, maakte in opdracht van Vestia en Van Wijnen West het architectonische ontwerp en de technische uitwerking.

De wijk Moerwijk is herkenbaar als wederopbouwgebied met sporen van vooroorlogse architectuur en stedenbouw ontworpen door Dudok. Doordat de huidige bebouwing in slechte bouwkundige staat was, werden de gebouwen aan deelgebied de Ulenpasstraat gesloopt.

Het nieuwe ontwerp van de appartementengebouwen bevat kenmerkende architectonische elementen van Dudok die op eigentijdse manier zijn geïnterpreteerd en vertaald. Typisch voor Dudok is de duidelijke driedeling in het gebouw met een begane grond, middendeel en bekroning. Door de fietsenbergingen inpandig en dubbellaags te hebben opgelost, is de begane grond hoger dan gemiddeld en geeft dat een statig binnenkomen in de entree. Door de hoogte is de mogelijkheid gecreëerd de woningen in de plint op te tillen zodat deze een mooi uitzicht hebben over de Ulenpasstraat. Verder brengen we met de witte kaders rondom de loggia’s de typerende Dudok ritmiek en groepering van gevelonderdelen terug. De kleurstelling van het metselwerk is typisch Dudok geel. De witte steen onder de dakrand benadrukt de bekroning van het gebouw.

Een mooie opdracht die we samen met Van Wijnen West, WOM (Wijkontwikkelingsmaatschappij Den Haag Zuidwest) en Vestia hebben gerealiseerd!

  • Projecttype: Nieuwbouw
  • Opdrachtgever: Vestia | WOM | Van Wijnen West
  • Status: eerste woningen zijn opgeleverd
  • Omvang: 213 appartementen
  • Locatie: Moerwijk, Den Haag Zuidwest