Enorme renovatie voor flat met 504 woningen – Schermerhoek Capelle aan den IJssel

Geplaatst in: Renovatie, Verduurzamen, gasloos

In opdracht van Era Contour B.V. (Team ERAflats | Smits Vastgoedzorg) heeft A3 Architecten het ontwerp gemaakt van het woongebouw Schermerhoek. Er gaat grondig gerenoveerd en verduurzaamd worden. Ook is er tijdelijke huisvesting voor de bewoners geregeld door gebouweigenaar Havensteder zodat de overlast voor de bewoners wordt beperkt. Een goed initiatief van Havensteder want de impact voor de bewoners is enorm tijdens zo’n grootschalig project. Het is de eerste keer dat dergelijke woonunits worden ingezet bij een verbeterproject.

Ons bureau, A3 Architecten, maakte de renovatie- en verduurzamingsplannen en de technische uitwerking voor deze 504 woningen van woningcorporatie Havensteder. Het betreft een complete integrale aanpak van woongebouw en omgeving, die uiteraard aansluit bij naastgelegen Purmerhoek.

De uitstraling van de gebouwplint wordt aangepakt door middel van het toevoegen van een systeem bestaande uit betonnen kolommen en banden. Een LED-strip opgenomen in nieuwe galerijband zorgen ‘s avonds voor meer sociale veiligheid. De entrees worden ook verbeterd met een nieuwe uitbouw. Ook de ruimten rond de entrees worden geoptimaliseerd. Dit voegt meer transparantie en levendigheid toe aan de van oorsprong dichte passieve gebouwplint.

Voor de aanpak van elke woning is drie weken uitgetrokken. De woningen worden gasloos, comfortabeler en energiezuiniger. Begin januari start de renovatie, die in de zomer van 2024 klaar moet zijn.