Project: Sterflats, Rotterdam – Prins Alexander.

Vier hoge galerijflats in Prins Alexander gesitueerd langs de A16 worden ingrijpend in bewoonde toestand gerenoveerd. De flats worden door de vorm van het ensemble, ook wel de ‘sterflats’ genoemd. Gebouwd eind jaren ‘60 zijn ze als een van de eerste flats uitgevoerd met het zogenaamde ERA bouwsysteem.

Bij diverse eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en vrije zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen.

Samen met Woonstad hebben we gezocht naar een invulling waarbij de gewenste labelsprong (E/F naar A), het benodigde groot onderhoud in de woningen en aan de schil gecombineerd kan worden met het terugbrengen en versterken van het krachtige karakter van de flats. De bestaande kozijnen worden geschilderd in een rustige bruin-beige kleur en voorzien van nieuw HR++ glas en ventilatieroosters. Het vernieuwen van keuken, badkamer en toilet wordt gecombineerd met het aansluiten van de woningen op stadsverwarming (restwarmte).

Door zowel de hekwerken als de consoles antraciet te schilderen komt de horizontale betonnen structuur weer in de hoofdrol. De kopgevels en de plint worden met een systeem van minerale steenstrips + isolatie bekleed. Een lichte kunststeen gevelband zorgt voor behoud van het heldere gevelbeeld. Kwetsbare aansluitingen, zoals bij de bergingsdeuren worden voorzien van lichtbeton elementen. Naast een mooie aansluiting op de bestaande totale gevelstructuur, zorgt dit voor rust en uitstraling op straatniveau. De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen. Één hoog element passend bij de schaal van het gebouw, zorgt voor de herkenbaarheid. Een lager element functioneert als luifelelement dat meer aansluit bij de menselijke maat. Door de postkasten in twee ‘sub ruimten’ direct naast de entree te plaatsen, wordt een nieuwe overzichtelijke entreeruimte gecreëerd.

Ook de openbare ruimte rond de entree krijgt een compacte, maar efficiënte ingreep. Een ‘facilitaire strook’ biedt ruimte aan ondergrondse containers en bezoekers fietsen. De entree wordt hiermee verankerd in zijn omgeving en zorgt door een heldere organisatie voor een prettige manier van thuiskomen.