Project: Dyckgraaf, Poortugaal.

Op een prachtige groene plek in het centrum van Poortugaal, een landelijk dorp onder de rook van Rotterdam, raakte een oude boerenschuur steeds meer in verval. De schuur grenst aan een voormalige boerderij, die door Woningbouwvereniging Poortugaal na een grondige renovatie in gebruik is genomen als kantoor. In vroeger tijden woonde hier de dijkgraaf, een autoriteit in een dijkdorp. De schuur was eigendom van de gemeente en werd gebruikt als opslagruimte. Na een forse renovatie is de schuur omgetoverd tot een kleinschalig appartementencomplex: De Dyckgraaf.

De historische uitstraling van de monumentale boerderij binnen de oude kern van Poortugaal is in stand gehouden en zo mogelijk versterkt door het behouden van de kopgevels.

In De Dyckgraaf bevinden zich acht verschillende driekamerappartementen verdeeld over 3 lagen, variërend in grootte tussen circa 87 m2 en 135 m2. In de twee appartementen op de tweede verdieping (de penthouses) zijn de authentieke balken uit de boerderij op een prominente wijze aangebracht. Verder herinnert binnen niets meer aan de oude boerderij: het ontwerp is strak en modern zonder kitscherige nep-antieke details. Opvallend is het licht dat naar binnen valt via het royale aantal (dak)ramen. De loggia’s bevinden zich vanwege de eisen die voor het gemeentelijk monument golden, binnen de kap van de boerderij.

Een andere eis was dat de kopgevels in stand bleven. Hiertoe zijn de kopgevels in tijdelijke stalen hulpconstructies geplaatst. Vervolgens is alles er tussenuit gesloopt om daarna het gehele binnenwerk te vernieuwen en af te werken met hoogwaardige materialen. De houten balken bleken nog van goede kwaliteit en zijn daarom bewerkt en hergebruikt in het complex.

Tijdens de bouw werden drie waterputten gevonden, waarschijnlijk uit de zestiende eeuw. Die zijn in kaart gebracht en gefotografeerd. Daarna hebben ze een plaats in de kruipruimte van het complex gekregen.

De appartementen in De Dyckgraaf zijn energiezuinig, waarbij het uitgangspunt het huidige Bouwbesluit was. De appartementen hebben het A-label, er is veel verder gegaan dan vereist was voor dat label. De EPC-waarde is 0,8. Voor de ramen is er HR++ glas toegepast. Bij het streven naar energiezuinigheid is de oude constructie ingezet: de muren zijn namelijk 30 centimeter dik, waarna ze nog eens extra geïsoleerd zijn.

Klik hier voor foto’s van de opening.