Project: Neudeflat, Utrecht.

De Neudeflat kwam tot stand in een tijd dat er in stedenbouwkundige kringen gestreefd werd naar modernisering van het historische centrum van Utrecht. Hiervoor werd het stedenbouwkundige plan van M.E. Feuchtinger gebruikt en dit bevatte een nieuwe modernistische en brutalistische kijk op de stad Utrecht. Hierbij was het van belang dat alle gebouwen ook in deze context ontworpen werden. De Neudeflat is daar een voorbeeld van. Het plan van Feuchtinger is maar deels uitgevoerd en hierdoor is de Neudeflat een buitenbeentje in Utrecht geworden.

De schetsen van de Neudeflat bevatten het gevoel van het brutalisme uit de jaren ’50/’60 goed. Hier zijn sterke contrasten en een goede plasticiteit aanwezig. Toch straalt het ontwerp welke gebouwd is, dit niet uit. Hier zijn vrijwel geen contrasten en schaduwen aanwezig zoals in de schetsen en de gevel lijkt hierdoor vlak. De uitstraling zoals ooit bedoeld door Maaskant lijkt zich niet te uiten.

Op de tekeningen zijn sterke schaduwen en een goede plasticiteit aanwezig. Het uiteindelijke resultaat straalt dat niet uit. Er zijn amper contrasten aanwezig en de gevel lijkt hierdoor vlak.

De Neudeflat wordt getransformeerd van werken naar wonen waardoor behoefte ontstaat naar een buitenruimte. Door ons te richten op een onderzoek naar het Futurisme en Brutalisme, brandig en de originele ideeën van Maaskant, zijn we in staat de Neudeflat te transformeren en deze en met respect te veranderen.